söndag 21 september 2008

snott svd

Fiskar nyupptäckt släkting

Människan verkar vara närmare släkt med fiskar än med de första fyrfota djuren. Det visar forskare vid Uppsala universitet, som har datortomograferat en fisk på väg upp på land, för 385 miljoner år sedan.

Upptäckten av ett annorlunda steg i människans utveckling gjordes av forskare vid Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet.
Anlag till fingrar har tidigare upptäckts hos arten Tiktaalik som dock hunnit längre på sin väg mot fyrfotadjur än Panderichthys.

Vår tids medicinska röntgenmetoder, särskilt skiktröntgen, ger evolutionsbiologerna bättre möjligheter att i skelettfynd se hur det gick till när ett av de stora kliven i utvecklingen togs.

Nyckelpersonen i Uppsala heter Panderichthys och är fossil efter ett "övergångsdjur", på väg från vattnet till fyrfota landdjur. Tills nu har inga anlag till fingrar, början till utveckling av ben, upptäckts hos den arten. Men i datortomografens tredimensionella bilder dök de upp.

– Vi fann den avgörande pusselbiten, och visste att det var en av våra förfäder bland fiskarna vi såg, säger forskaren Catherine Boisvert.

Forskarna har länge trott att tetrapoderna, djur som åtminstone från början var fyrfotingar, var först med sådana extremiteter. De äldsta fynden av dem är 380 miljoner år gamla.

– Man trodde inte att fiskar hade fingrar, bland annat därför att det inte fanns anlag hos fem miljoner år äldre Panderichthys, förklarar Catherine Boisvert.

På senare tid har forskare också gjort genetiska fynd hos lungfisk, hajar och skedstör. Även de tyder på att arterna har anlag till fingrar.

Men även om det stämmer att människan hoppade över fyrfotingarna så är de fortfarande förfäder till fåglar, däggdjur, kräldjur och groddjur.

Inga kommentarer: